Uzaktan Sağlık Hizmeti Nedir?

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİ NEDİR?

Fiziksel olarak sağlık merkezine gitmeden, iletişim teknolojileri aracılığı ile (video konferans, telefon, mesajlaşma uygulamaları, mobil uygulamalar ve diğer dijital araçlar) sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektir.

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİNİN GEREKLİLİKLERİ

Verilen hizmetlerin dijital iletişim teknolojileri ile desteklenerek zaman ve enerji tasarrufu sağlanması ikiz dönüşümü desteklemektedir. Verilen hizmette ki bu dönüşüm tıpkı uzaktan sağlık hizmetinde olduğu gibi bir takım gereklilikleri de beraberinde getirmektedir. 

 Hizmetin gerekliliklerine bir göz atalım;

  1. Basamak (Tercih ve ihtiyaç): Hastanın, uzaktan sağlık hizmetini tercih etmesi birinci basamağı oluşturmaktadır. Söz konusu tercihi hastanın ihtiyaçları belirlemektedir. Hastanın sağlık hizmetine ulaşımda yaşadığı zorluklar ve mevcut engeller tercihini oluşturmaktadır.
  2. Basamak (Kullanım ve beceri): Hastanın ve/veya yakınının teknolojiyi kullanma konusunda yeterli beceriye sahip olması hizmetin sunulmasında ikinci basamağı oluşturmaktadır.
  3. Basamak (Teknik alt yapı): Hastanın gerekli olan teknik alt yapıya erişiminin ve hizmeti edinmeye engel oluşturabilecek görme ve/veya işitme engelinin olması durumunda yakınının eşlik edebilmesi gerekliliği hizmetin üçüncü basamağını oluşturmaktadır.

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİNİN FAYDALARI

Uzaktan sağlık hizmeti, başarılı bir iletişim teknolojisi entegrasyonu ile beraberinde bir dizi avantaj sağlamaktadır.

Uzaktan sağlık hizmeti;

  • Sağlık hizmetine erişimde bedensel engeli olan bireylerde,
  • Acil müdahele gerektiren sağlık sorunlarında,
  • Teması en aza indirgeyerek toplumsal sağlığı korumaya yönelik salgın hastalık süreçlerinde,
  • Zaman ve enerji tasarrufu sağlaması sebebi ile karbon salınımına yönelik tasarruf desteğinde bir dizi avantajlar sağlamaktadır.

Uzaktan sağlık hizmetlerinin avantajları, teknolojinin etkin bir şekilde kullanılması ile sağlık sektörünün evrimine yönelik önemli bir adımı temsil etmekte ve bu avantajlar; hastaların ve sağlık profesyonellerinin daha etkili, daha verimli ve kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleriyle bütünleşmesine olanak tanımaktadır (Sait, 2023).

Kaynakça:

Söyler, S. (2023) Modern Sağlık Yönetiminde Temel Konular. Konya: Eğitim Yayınevi, 2023.

Paylaş